Is het mogelijk om video’s te testen?
Laten we de huidige stand van zaken in de videoproductie industrie eens onder de loep nemen. Stel, een bedrijf wil een product video laten maken om hun nieuwste product te promoten. Ze willen alles erin verwerken: hoe het product werkt, de functies, en meer. Het bedrijf kent hun product door en door en is enorm enthousiast om dit met de wereld te delen. Wij kunnen zo’n video produceren, bomvol met alle gewenste informatie en specificaties. Voor het bedrijf lijkt dit de ideale video; ze zijn immers emotioneel betrokken bij het product en alles wat zij belangrijk vinden staat in de video. Voor een videoproductiebedrijf zou dit gezien kunnen worden als een succesvolle opdracht, aangezien de klant tevreden is. Maar hier komt de twist: het gaat er niet om wat onze klant van de video vindt, maar hoe de video overkomt op hun kijkers. Met andere woorden, een bedrijf moet zich richten op de beleving van de kijker en hoe we die beleving kunnen verbeteren om een onbewuste gedragsverandering bij de kijker teweeg te brengen, zodat deze het product of dienst aanschaft.
Passieve of actieve kijker
Het draait allemaal om de ervaring van de kijker. We kunnen kijkers opdelen in twee categorieën: actieve en passieve kijkers. Een actieve kijker maakt bewust de keuze om een video te bekijken. Neem als voorbeeld iemand die naar de bioscoop gaat om een film te zien. Deze persoon heeft besloten de video te bekijken en zal daarom waarschijnlijk meer geïnteresseerd zijn. Dit zorgt ervoor dat de beleving van een actieve kijker al hoger ligt dan die van een passieve kijker. Aan de andere kant hebben we de passieve kijker, iemand die eigenlijk niet specifiek zit te wachten op de video. Stel je iemand voor die thuis op de bank zit en rustig YouTube-video’s kijkt, totdat er plotseling een reclame wordt afgespeeld. Deze video wordt bekeken door een passieve kijker.
Onze missie bij Vesta Films is om juist die passieve kijker te prikkelen; om beleving te creëren voor deze kijker en uiteindelijk deze persoon aan te zetten tot een actie of conversie.
Wat is beleving?
Voordat we dieper ingaan op hoe we beleving testen en hoe we jouw kijker kunnen activeren, laten we eerst even stilstaan bij wat beleving nou precies is. Beleving verwijst naar de ervaring of het gevoel dat iemand heeft bij het beleven van iets. Het draait allemaal om de subjectieve perceptie en emotionele reactie die men heeft op een gebeurtenis, activiteit, product of dienst. Interessant genoeg, als we kijken naar de hormonale kant van het verhaal, zijn er een aantal hormonen die een grote rol spelen in beleving, namelijk endorfine, dopamine, serotonine, cortisol en oxytocine. Wat grappig is, is dat wanneer we gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen over hoe we een bepaalde video of product ervaren hebben – onze beleving dus – dat onze antwoorden vaak niet overeenkomen met onze werkelijke ervaring. Het lijkt erop dat we zelf niet in staat zijn om precies te beschrijven of uit te leggen wat we echt gevoeld hebben of wat onze mening is. Veel van deze ervaringen gebeuren namelijk onbewust. We kunnen dus zeggen dat wanneer een video getest wordt en de beleving scoort hoog, het onbewuste van de persoon echt getriggerd is. Dit leidt tot de aanmaak van bepaalde hormonen die uiteindelijk zorgen voor een onbewuste gedragsverandering, waardoor de kijker aangezet wordt tot actie.
Hoe testen we beleving?
Er zijn al methodes zoals EEG en fMRI die gebruikt worden om de hersenactiviteit te meten. Elke tool heeft zo zijn eigen manier van werken. Dit zijn prima tools om de impact van video’s te testen, maar ze hebben een paar flinke nadelen. Ten eerste moet je voor beide technieken echt naar een specifieke plek toe om getest te worden. Daar word je dan aangesloten op allerlei apparatuur om je hersenactiviteit te meten. Maar is de beleving die je dan meet wel echt representatief? Ik heb zo mijn twijfels. De reis naar de testlocatie en het feit dat je vol hangt met sensoren kan ervoor zorgen dat jouw ervaring heel anders is dan wanneer je gewoon thuis op de bank een video kijkt. En dan is er nog het kostenplaatje: beide opties zijn behoorlijk prijzig, waardoor het niet voor iedereen weggelegd is.
Kosteneffectief testen!
Bij Vesta Films wilden we iets doen aan de hoge kosten en ongemakken van traditionele belevingstests. Ons doel? Alle MKB’s de kans geven om hun video’s op beleving te testen. En raad eens? Dat is ons gelukt. We hebben een manier gevonden om zonder vaste locatie en tegen lage kosten video’s nauwkeurig op beleving te testen.
Het coole aan onze methode is dat het allemaal in real-time gebeurt, zonder een spoortje AI. Dus ja, het is de menselijke touch die telt, geen algoritme dat een wilde gok waagt over wat jouw beleving zou kunnen zijn. Je kunt deze test lekker vanaf je eigen bank uitvoeren, en we durven te zeggen dat het meer dan 85% accuraat is.
Na meer dan 20 jaar onderzoek zijn we ervan overtuigd dat dit een gamechanger is voor de videoproductie-industrie. Stel je voor, je kunt 15 mensen laten testen voor minder dan 750 euro. Ter vergelijking: een persoon testen in een FMRI-apparaat kost je tussen de 500 en 3000 euro. Wij zijn trots te kunnen zeggen dat we een van de eerste videoproductie bedrijven wereldwijd zijn die deze dienst aanbieden.
Video’s die werken
Natuurlijk houdt iedereen zijn geheime recepten graag voor zichzelf, en daarom focussen we meer op wat we doen, in plaats van hoe we het doen. Als onze klanten een video willen die gedreven is door data, dan is het cruciaal dat we precies begrijpen wat het doel van de video is en welke kijkers we moeten aanspreken. Dit betekent dat we een diepgaand inzicht moeten hebben in de doelgroep. Dit is waar onze workflow om de hoek komt kijken. Ben je benieuwd naar onze aanpak in vier fases? Neem dan een kijkje op onze werkwijze pagina. Gedurende het creatieproces van de video bieden we onze klanten twee keuzes: een algemene testgroep of een specifiek geselecteerde doelgroep.
Zodra we duidelijk hebben welke doelgroep we willen bereiken, stellen we een testgroep samen om de video te finetunen waar nodig. Dit betekent dat een specifieke groep de video moet bekijken voordat we het eindresultaat hebben. Na de testfase rollen we een rapport uit waarin de beleving van seconde tot seconde met scores wordt weergegeven. Aan de hand van dit rapport passen we de video aan waar nodig en krijgt de klant bovendien beter inzicht in zijn of haar doelgroep.
Kies voor Vesta Films
Dus, waarom kiezen voor Vesta Films? Nou, als je op zoek bent naar een kosteneffectieve, data-gedreven video, dan zit je bij ons helemaal goed. Wij zijn mogelijk het enige videoproductiebedrijf in Nederland, en misschien zelfs in Europa, dat dit voor elkaar krijgt. Ga niet alleen af op het uiterlijk van een video of het feit dat alle informatie erin zit. Kies voor Vesta Films; dan kun je de beleving echt meten en weet je zeker dat je video effect heeft.
Ga terug naar het overzicht